Казвам се Виталий Чеботар и съм роден през 1977 г., в град Болград, Одеска област, Украйна. Изповядвам източноправославната вяра. В България съм благодарение на архимандрит Павел, от Казанлък, който за съжаление вече не е сред живите. С него се запознавам по щастлива случайност в родния си град през 1996 г. Винаги ще съм признателен на отеца. С негово съдействие записвам и завършвам през 1996-98 г. паралелния курс в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” В същата година съм приет във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност теология. Дипломирам се през 2003 г. На следващата година защитих магистратура на тема “Свидетелите на Йехова и учението им за кръвопреливането”. Свободното си време отделям за писане на статии, стихове, разкази за духовна просвета и култура, прави и преводи от руски. Част от творчеството ми е вече отпечатано в сп. “Търновски епархийски вести”, в казанлъшкия вестник „Долина”, великотърновските вестници „Борба” и „Фактор ВТ” сайтовете - "Бъди верен", "Всемирното православие" „Православие БГ”, За контакти, предложения и коментари пишете ми на адрес: vitalik26@rambler.ru

петък, 2 март 2012 г.

Отгатни, чие мнение е православно?

 Загадката  е публикувана в блога на Кина Златева на 02 март
 2012 година

- Как обяснявате  разликата между Православието, католическата и протестантските"църкви"? 

1.  Архиепископ Иларион (Алфеев):


- Православната и католическата църква разделя само някои различия в богословието и в моделите  на църковното устройство.  По този начин, ние не признаваме  върховната власт на папата  над другите църкви. Но различията между православието и  католицизма не носят фундаментален характер.
Ние признаваме Тайнствата в католическата църква. Ако католическият свещеник стане православен, ние го приемаме като свещеник.
Из интервюто за вестник "Шпигел", 2009 г.

         2.  Старецът Паисий Светогорец:


   - Имената на католиците и  други еретици не могат да бъдат  споменавани на проскомидията. Не може да се изважда за тях и частица на проскомидията, или да им се служи панихида. Св. Отци са  знаели какво правят. Не без причина те забраниха общението с еритиците. Днес, обаче, се  апелира за съвместни молитви не само с еретик, но и с будист, поклоник на огъня и сатанист!  А от своя страна, инославните идват на такива "съвместни конференции" и се правят на учители.  
   Хората искат да грешат и да имат добричек Бог. Такъв Бог, който да ни прощава, а ние да продължаваме да грешим. Да вършим, каквото искаме, Той постоянно да ни прощава, а ние да си свирим на своята си свирка. 
   Дяволът ръководи суетата и тези, които робуват на суетата, на света. Сърцето, запленено от суетния свят, държи душата в не развиващо състояние, а умът е помрачен. И тогава човекът само изглежда като човек, а всъщност той е духовно недоносче.
„Слова.  С болка  любов за съвременния човек.”  М., 2002 г. , том I.
Източник: вестник „Православный крест”
Снимки: www. google. bg
Превод от руски: Виталий Чеботар