Казвам се Виталий Чеботар и съм роден през 1977 г., в град Болград, Одеска област, Украйна. Изповядвам източноправославната вяра. В България съм благодарение на архимандрит Павел, от Казанлък, който за съжаление вече не е сред живите. С него се запознавам по щастлива случайност в родния си град през 1996 г. Винаги ще съм признателен на отеца. С негово съдействие записвам и завършвам през 1996-98 г. паралелния курс в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” В същата година съм приет във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност теология. Дипломирам се през 2003 г. На следващата година защитих магистратура на тема “Свидетелите на Йехова и учението им за кръвопреливането”. Свободното си време отделям за писане на статии, стихове, разкази за духовна просвета и култура, прави и преводи от руски. Част от творчеството ми е вече отпечатано в сп. “Търновски епархийски вести”, в казанлъшкия вестник „Долина”, великотърновските вестници „Борба” и „Фактор ВТ” сайтовете - "Бъди верен", "Всемирното православие" „Православие БГ”, За контакти, предложения и коментари пишете ми на адрес: vitalik26@rambler.ru

сряда, 22 февруари 2006 г.

Защо всяка зима има грипна епидемия у нас?

Това е един сатиричен поглед относно зачестилите у нас грипни епидемии. Статия е публикувана във вестник “Кукуригу”, бр. 1, 2006 г.

Идва есента, а след нея зимата. А заедно със зимата и поредния заразен вирус. Тази зима ще донесе още една грипна епидемия. Но този грип не е обикновен човешки грип, а нещо по-опасно и страшно – птичи грип.
Нека да си зададем въпроси.
Интересно е, защо всяка зима бедната ни държавица посещават различни видове грип? Нима той толкова много обича нашата мила Татковина? И защо преди, да кажем 20-25 години грипът с множеството си разновидности не смеел да стъпи на българската земя?
Явно, не можал да премине нито една българска граница. Граничарите веднага хващали този болестотворен нарушител, веднага когато стъпвал на нашата малка държава. – ще се пошегува някой. Да, може това е така, но сега грипа не само не се притеснява от нашите “доблестни” граничари, но и си намери и партньори.
Защо не, щом НАТО си има партньори, Европа си има партньори, и САЩ си има свои партньори, значи и грипа може да си има свой партньор.
И като всеки може да се досети “партньорите” на грипа станаха птиците. Тези наивни крилати пернати станаха “партньори”, а след това и жертви в ръцете ” на този монстър на зимния сезон. Да, жал е за птичките. Те толкова приличат на политиците на изстрадалата ни за последните петнадесет години майчица България. Също така са малки, също така са толкова доверчиви и наивни и готови да направят всичко на богатите господари на САЩ и Европа само за няколко трохи хляб.
Но нека да оставим на мира птичките. Те само са пионки в ничии ръце. Да оставим на спокойствие и грипа, той е само едно човешко творение. Творение в лабораториите на западните фармацевтичните гиганти, а кой знае може би дори и някои български производители на лекарства.
Схемата е проста: има ли някаква епидемия (в случая грипна епидемия), то има и болни хора, които ще търсят лек. Никой не иска да боледува, нали? Затова, болните отиват при личните си лекари, които ще ги препратят при колегите - аптекари. И така болните отиват в аптеките и си купуват скъпи лекарства и по този начин облагодетелстват се и производителите на лекарства.... Ето защо всяка зима в България има грипна епидемия.
А тази година човешката алчност на горепосочените люде не пожалела и пернатите обители на фауната. - -

-Апч-и-и!
- Наздраве! И поздрави на чичо доктор и леля аптекарка!